Nagrada DGKTS 2015 za najboljšo uprizoritev v minuli sezoni

October 29, 2015 / Objavil/a: admin

Nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) za najboljšo uprizoritev pretekle sezone (2014/2015) prejme samodejna predstava Luftballett 2.2 po scenariju in v režiji Vlada Gotvana Repnika ter produkciji GVR babaLAN in Kina Šiška.

Samodejna predstava Luftballett 2.2 z bogatim referenčnim ozadjem zareže v temeljno vprašanje, kaj je gledališče in kaj iščemo v njem. Z izgonom igralca z odra pod vprašaj postavi gledališko konvencijo in s plesom svetlobnih teles izrisuje svojevrstno genezo sveta med naravo, človekom in tehnologijo; strukturo, ki se izogiba dikciji pomenskih nanosov, gledalca oslepi in ga postavi v čisto potencialnost trenutka. Tudi s tem, da gledalcu vrne pogled ter vzpostavi prostor zavedanja, da ni človek tisti, ki gleda gledališče (ali, ne nazadnje, življenje oziroma svet), temveč naj bi v njem uzrl samega sebe, še bolj pa sam akt gledanja in pozicijo, s katere gleda.

Maribor, 25. oktobra 2015

Knjige za nagrado DGKTS so podarili Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), Festival Borštnikovo srečanje (FBS), Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, ter Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT).Komentiraj vsebino!

:

: