Nagrada DGKTS 2018 za najboljšo uprizoritev v minuli sezoni

October 28, 2018 / Objavil/a: admin

Nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone (2017/2018) prejme performans Skupaj Leje Jurišić in Marka Mandića v sodelovanju z režiserjem Bojanom Jablanovcem in pisko Semiro Osmanagić in v koprodukciji društva Pekinpah, Vie Negative ter Centra urbane kulture Kino Šiška.

Performans Skupaj je gledališki, plesni in performativni dogodek, ki preverja širino izhodiščnega »biti skupaj«. Vzpostavljeno performativno skupnost zaznamuje njena časovnost, ki temelji v šesturnem trajanju odločitve – vztrajati skupaj. Pri tem se napor odločitve vpisuje v energijsko nabiti, individualizirani in avtonomni telesi, ki ciklično gravitirata drugo proti drugem, da bi se spojili, odmaknili ali zgolj mimobežno zaznali – kot ločeni in nato neločljivo zlepljeni organizem. Leja Jurišić in Marko Mandić zasedata različne vloge v strukturah moči ter vadita taktike in strategije njihovega trka in izigravanja. Odnos do sebe in drugega razgalita kot brutalni, spet drugič kot nežni proces stalnega pogajanja. S prezentno odrsko akcijo iščeta, zasledujeta in prakticirata miselne in fizične svetove, ki pomembno zarežejo v ustaljene gledalske prakse. Asociativni, vznikajoči pomeni in njihovo prehajanje, ki jih ob naključno predvajani glasbi ustvarita na fizično predverbalni ravni in jih komentira sproti nastajajoče besedilo Semire Osmanagić, se namreč izmikajo uveljavljenemu konceptualnemu uokvirjanju. Performerja dogodek iztrgata iz vsakodnevne temporalnosti, sestavljene iz kratkotrajnih pozornosti, in razvijeta razburljiv ter nepredvidljiv dialog, ki učinkuje intimno, a obenem razpira tudi premislek družbenih implikacij »biti skupaj«.

Maribor, 28. oktobra 2018

Knjige za nagrado DGKTS so prispevali: Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), Knjižnica MGL ter Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT).

Foto: Matija Lukić/PekinpahKomentiraj vsebino!

:

: