Odziv na objavo na spletni strani in FB strani MzK

July 23, 2020 / Objavil/a: admin

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je skupaj z Društvom gledaliških režiserjev in Združenjem dramskih umetnikov Slovenije Ministrstvu za kulturo RS poslalo poziv k spremembam oz. umiku mnenja sekretarke o predstavi Psiho.

“Na spletni strani Ministrstva za kulturo RS je bil dne 13. 7. 2020 objavljen zapis državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc, ki po mnenju Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije nevarno presega zakonska pooblastila in upravne naloge, ki pritičejo funkcionarjem na Ministrstvu za kulturo. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije se zato priključuje zahtevi po umiku zapisa na spletni strani Ministrstva za kulturo RS in na Facebook strani MzK.

Društvo meni, da naj bo strukturno mesto kritike neodvisno. Prostor kritike je zaradi erozije medijskega prostora še toliko bolj ranljiv in je v teh časih treba nameniti nekaj več pozornosti politikam, ki bodo omogočile sistematično reševanje reprodukcije polja kritike. Umanjkanje strategij na tem področju kaže zlasti na lahkomiselni odnos politike do kritike, premnogokrat razumljene kot mnenjsko pisanje, ki ne potrebuje posebnega znanja in kilometrine gledanja ter se je ne smatra kot nujnega in komplementarnega dela umetniškega polja.

Menimo, da odločevalci ne bi smeli kritiško soditi partikularnih umetniških produkcij, saj niso v kritiški poziciji, temveč v administrativni in odločevalski funkciji, ki naj da partikularnostim obstoj in življenje. S tem so odločevalci v navzkrižju s pozicijo, ki te iste produkcije ocenjuje in financira. Še zlasti pa je skrajno problematično objavljati kakršnokoli partikularno kritiško opredeljevanje javnih uslužbencev v času, ko smo priča tako obsežnemu produkcijskemu izpadu in ko produkcija pravzaprav scela stoji.

Funkcionarji se morajo torej opredeljevati do sistemskih problemov ter snovati natančno politično strategijo, ki naj skozi razvoj omogoči obstoj različnim umetniškim poetikam. Tudi tistim, do katerih posamični osebni okusi odločevalcev ne gojijo posebne afinitete. Menimo tudi, da je zelo nevarno, kadar osebna mnenja odločevalcev postanejo uradna izjava neke politične garniture; v tem primeru nasprotujemo ločitvi na pravo in nepravo umetnost, ki meri zlasti na nevarno normalizacijo gledališča. MzK se je tokrat obnašal kot nekdo, ki bo umetnost očistil svojih agonističnih robov, ne pa kot ustvarjalec sistemskih politik. Ponovno pozivamo k umiku izjave in opozarjamo, da naj se taki posegi v umetniško avtonomijo ne ponovijo več.”

Lep pozdrav, IO DGKTS:

Rok Bozovičar
Metka Dedaković
Primož Jesenko
Tomaž Krpič
Alja Lobnik
Vilma Štritof

Zanj: predsednica DGKTS Alja LobnikKomentiraj vsebino!

:

: