Okrogla miza DGKTS: Gledališče in/kot javni prostor

April 12, 2019 / Objavil/a: admin

Okrogla miza, ki jo je organiziralo Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, na temo Gledališče in/kot javni prostor, je potekala 2. aprila 2019 ob 18. uri v Stolpu Škrlovec.

Za izhodišče je okrogla miza sledila vprašanju javne sfere kot družbenega in političnega koncepta ter na drugi vprašanju performiranja javnosti, kot sta povezavo označili Bojana Cvejić in Ana Vujanović v knjigi Public Sphere by Performance. Kaj lahko kot državljani naredimo s tem, kar vemo in znamo, s teoretičnimi in praktičnimi veščinami znotraj domene gledališča/performansa? Okrogla miza je izhajala iz perspektiv posameznikov, naslanjajoč se na orodja, ki ga imajo/imamo v rokah in predstavljajo različne vstopne točke v odnosu do javne sfere. Četudi povsem heterogene – v relaciji do konceptov javnega in javnega prostora – so različne perspektive osvetlile posledice erozije javnosti, ki se od časov Lippmannove diagnoze zatona oziroma mrka javnosti le še stopnjuje. Današnja javnost in javna sfera sta stvar razdrobljenih, partikularnih in virtualnih skupnosti, ki posameznike povezujejo v relaciji s podobno mislečimi. Digitalni prostor kot navidezni prostor javnega na eni strani zarisuje paradoks javnega govora in fašizma mnenj, medtem ko na drugi strani fizični prostor kot mesto združevanja izgublja na pomenu.

V tem oziru je gledališče kot kraj živega srečanja še vedno izjemno potencialno in se zato velja dotakniti postopkov, ki odpirajo možnosti tvorjenja skupnosti ali intervencije v javno, obenem pa razpreti tudi zagate in utopično stavo, ki je vpisana v tovrstno branje gledališke skupnosti.

Sodelujoči: Teja Reba, Mateja Bučar, Ajda Tomazin, Rok Vevar, Janez Janša, Jurij Krpan

Moderatorja: Alja Lobnik, Rok Bozovičar

Foto: osebni arhiv g. VeličkovičKomentiraj vsebino!

:

: